AKTUALNO:

29.03. završila je posljednja zajednička molitva – križni put. Uskoro informacije o novoj devetnici.

Zajedničke devetnice u hrvatskom narodu, ali i šire postaju sve učestaliji način molitve vjernika katoličke Crkve. Na našim prostorima zajedničke devetnice prva je pokrenula online molitvena zajednica “Motus Dei” u kolovozu 2019. godine kada je nekoliko tisuća vjernika zajedno molilo devetnicu uoči Velike Gospe. Od tada pa do danas izmoljeno je preko 25 zajedničkih devetnica.

U nastavku donosimo detaljno objašnjenje o tome što je i kako se moli zajednička devetnica:

Što je “Zajednička devetnica”?

Zajednička devetnica je devetnica poput svake druge uobičajene devetnice koju vjernik moli, ali se razlikuje u tome što u isto vrijeme, odnosno istih 9 dana tu devetnicu mole i drugi vjernici. Svaki vjernik uz svoju nakanu moli i na nakane svih vjernika koji mole devetnicu.

Na taj način tisuće molitelja moli za sve nakane i za takvu molitvu vjerujemo da je izrazito snažna u Nebu (što potvrđuju i brojna svjedočanstva objavljena na stranici “Motus Dei” zajednice).

Jednostavnije rečeno: vjernik moli devetnicu za svoju i nakane svih ostalih pa tako tisuće i tisuće vjernika moli za njegovu nakanu.

 

Kako se moli “Zajednička devetnica”?

Molitelj na klasičan način za sebe moli devetnicu, a devetnicu čita/moli na stranicama zajednice “Motus Dei” koja svaki dan molitve koje se određeni dan čitaju objavljuje na svom INSTAGRAM PROFILU i na našoj WEB STRANICI. Svi dani, odnosno cijela devetnica ostaje trajno pohranjena na našoj web stranici/portalu.

Sve devetnice koje obavljamo traju samo 10-15 minuta, a najčešće se sastoje od kratkih molitvi, svakodnevnog razmatranja i litanija (ponekad i određene krunice).

 

Kako sudjelovati?

Pet dana prije svake zajedničke molitve javno obaviještamo putem naših medija o početku devetnice te se svaki dan vjernik na našem Instagramu na nju može prijaviti putem Instagram priča. Službeno prijavljivanje nije obavezno, već nam ono služi kako bi javno mogli podijeliti moliteljima podatak koliko vjernika moli za njihove nakane.

Dakle, dovoljno je moliti tekstove devetnice koje svakodnevno objavljujemo da bi uspješno sudjelovali u istoj.

 

Kako se prikazuju nakane?

Osobne nakane prikazuju se u uvodnoj molitvi čitanjem samog teksta molitve. Nakane ostalih molitelja prikazuju se na isti način.

 

Što kada devetnica završi?

Nakon devetog dana devetnice ukoliko je molitva urodila blagoslovom vjernik šalje svoje svjedočanstvo u poruke zajednice “Motus Dei” koja ga javno, ali anonimno objavljuje na svoje društvene mreže.

Ukoliko devetnica nije odmah donijela uslišanja preporuka je da se nastavi svakodnevna osobna molitva i vjeruje da Bog savršeno zna način i vrijeme kada podariti blagoslove.

 

Preporuke:

Crkva preporuča da se vjernik prije ili najkasnije tijekom obavljanja devetnice ispovijedi i što češće slavi svetu Misu te se pričesti kako bi devetnica bila što više ispunjena Duhom Svetim.

Preporuča se da se molitva devetnice moli u vrijeme kada vjernik ima najviše vremena za izdvojiti te na nekom mirnom mjestu gdje se molitva neće prekidati.

Svaku molitvu pa tako i ovu trebala bi popratiti dobra djela vjernika koja su izrazitija kroz tih 9 dana.

Gore nabrojene informacije samo su preporuke koje svaki vjernik usvaja ili ne usvaja prema svojoj slobodnoj volji.

Za sva dodatna pitanja o zajedničkim devetnicama možete se obratiti zajednici “Motus Dei” porukom na društvenim mrežama.
www.bogjetu.com